1500R kavisli VG27VQM modeli bu yapısıyla gözle takibi kolaylaştırıyor. Monitör bugün giriş seviyesi ve orta seviye oyun bilgisayarlarında tercih edilen 1920x1080p çözünürlüğe sahip.
2022 sonu, 2023 başı için NVIDIA GeForce RTX 3060, 3060Ti ya da 3070 gibi ekran kartlarıyla birlikte VG27VQM kullanımı mantıklı. Elbette iyi bir işlemci, ekran kartı kombinasyonu için Technopat sistem toplama rehberlerini takip edebilirsiniz.
Vatan Bilgisayar Fiyatı İçin Tıklayınız
Destekleyen oyunlarda 1080p 240 FPS oyunculuk müthiş hızlı ve eğlenceli oluyor. Motoru 240 FPS’lere çıkmayan oyunlarda da elinizin altında çok hızlı fare hareketleri hissediyorsunuz, el ve göz koordinasyonu bütün bilgisayar kullanımlarında kendisini hissettiriyor. 144 ve 240 Hz arasında ölçülebilir bir tepkisellik farkı var, ancak elbette 60-144 arası kadar dev değil.
Tasarım Özellikleri
ASUS TUF Gaming VG27VQM monitör özellikle de tır, araç, uçuş simülasyonu tarzı oyunlarda, kavisli yapısıyla gayet iyi görünüyor. Kullanıcı deneyimi açısından eski bir monitör sonrasında çok ciddi bir fark, hatta ilk 144 Hz modellere göre bile her anlamda gelişmiş bir panel bu. Genel kasası, kullanımı, masadaki hissiyatı da insana sağlam bir oyuncu monitörü aldığını hissettiriyor.
TUF Gaming ailesinden olduğu için kasasında oyuncu hatları, güzel bir tasarım, ergonomik bir stand var. Standart monitörlerde tazeleme hızları düşük, piksel renk geçişleri yavaş oluyor. Çok hesaplı modellerde de stand ayağı yükselmediği ve ayar sunmadığı için ergonomi zayıf kalıyor. Burada ASUS ROG ailesindeki kadar abartmadan, oyuncular tarafından bütçeyi abartmadan almak istediğimiz makul ve mantıklı temel özelliklerin hepsini ve biraz daha fazlasını sunuyor.
Tek zayıf yanı 27 inçte 1080p çözünürlüğün yakından bakıldığında 1440p monitörlere göre keskinliğinin daha düşük görülmesi. Buna karşılık ASUS’un VG27AQZ modeline baktığımızda yakın fiyatlı ancak 1440p çözünürlükte, daha keskin bir alternatifimizin olduğunu görüyoruz. Rakip modelde tazeleme hızı 240 değil 165 oluyor. Yani 10.000 TL altında sağlam bir oyuncu monitörü almak için pazara çıktığımızda hız/çözünürlük ya da ekran boyutu arasında tercih yapmamız gerekiyor.
Kimlere Hitap Ediyor?
Bu tercih meselesi sizin yaşınıza, gözünüze, bütçenize ve sistemi ne sıklıkta güncellediğinize göre değişiyor. 1080p’de yüksek performans veren bir sistemi uzun yıllar kullanacaksanız VG27VQM burada yüksek hız ile size daha yararlı olacak. Yok, sistemi yani kasayı ben mutlaka yenilerim, 1440p’ye hatta 4K’ya gözüm kayıyor derseniz doğrudan 1440p’ye yönelin.
30-40 yaş ve üzerinde, monitöre mesafeli oturuyorsanız, özellikle konsol da bağlıyorsanız, Gamepad kullanımı ya da direksiyon seti seviyorsanız 27 inç 1080p gayet güzel. Ancak ekranın çok yakınından pikselleri çok net seçen, buna takılan biriyseniz 27 inç’te 1080p size göre değil. Kendinizi bilip ona göre tercih yapın. Özellikle oynadığınız oyunlarda sizin derdiniz hız ise 240 Hz 1080p tam size göre.
Renk ve Kontrast
Gelelim renk testlerine, görüntü karakterine, bu yüksek karşıtlıklı bir VA panel ve kontrast kendisini net hissettiriyor. Özellikle de oyunlarda ayırt edici ve belirginleştirişi şekilde ayar yapabilirsiniz. Shadow Boost ile gölgeleri aydınlatıp, zaten aydınlık alanları kör edici şekilde parlatmadan görebilirsiniz. Oyuncu ayarları, hızlı bir menü, Adaptive Sync desteğiyle hem Nvidia, hem AMD ekran kartlarında yırtılma ve takılma olmadan çalışma gibi çok anahtar özelliklerin hepsine sahip. Ancak üst seviye modellerdeki DisplayHDR seviyeleri yok, maksimum 350 nit parlaklık ile bu alanda standart SDR bir monitör olarak iyi, HDR desteği sadece HDR10 olarak temel seviyede var.
Input Lag ölçümünde 18.7 ms değerini görüyoruz, ölçtüğümüz üst seviye oyuncu monitörlerine göre yüksek, ancak benzer modellerde son yıllarda benzer değerler ölçtük.
Gamut Coverage:
- 93.2% sRGB
- 67.3% Adobe RGB
- 70.2% DCI P3
Gamut Volume:
- 99.1% sRGB
- 68.1% Adobe RGB
- 70.2% DCI P3
Renk ölçümleri oyuncu monitörlerine göre fazlasıyla zengin, özellikle tam sRGB ötesinde ve monitörün renk doğruluğu da yüksek. ASUS’un sitesindeki ölçümlerle bizim ölçümümüz arasında yüzde 6 fark var.
Panel eşitliği ise kenarlarda yüksek değil, IPS panellerde de gördüğümüz bulutlanmalar, çerçevesiz monitörlerde gördüğümüz ışık sızmaları da karanlıkta baktığımızda kenarlarda görülüyor. Benzer panelli pek çok monitörde var, biz uzun pozlama çekimlerde bunları daha abartı olarak görüyoruz, normal loş ışıklı bir oyun ortamında dikkat çekmiyor, ancak siyah arkaplan ile gece oynuyorsanız görürsünüz.
Monitörle ilgili ufak eksi adaptörünün dışarıda olması, klasik incecik bir adaptör, bunları bütçeyi düşürmek için seçiyorlar, daha güzel olabilir ama sonuçta ROG serisine de çıkmadık. Ufak ama güzel artılar da her oyuncu monitöründe olmayan USB Hub özelliği, sisteminizde USB portları azaldıysa bir portu ikiye çıkartmak ve bazı cihazları doğrudan monitöre takmak gayet güzel.
Sonuç Değerlendirmesi
Sonuç olarak özellikle hızlı, Adaptive Sync destekli hatta FreeSync Premium ile LFC de sunuyor. ELMB olsun, ayarlar, 1500R kavis hepsi güzel ve önemli özellikler. DisplayPort 1.2 ile bilgisayara, iki HDMI portu ile de konsollara bağlayabilir, 3.5 mm’den kulaklık takabilirsiniz.
Yüksek piksel yoğunluğu ile yüksek çözünürlük arıyorsanız, pivot moduna ihtiyacınız varsa ve bunlar sizin için hızdan daha önemliyse diğer modellere bakabilirsiniz.
Ergonomik özellikleri ve standı iyi, sunduğu özellikler hız ve karşıtlık odaklı, artıları ve eksileri belirli bir monitör var karşımızda. Özellikle monitöre oturma mesafeniz orta ve yüksekse, sisteminiz 1080p yüksek Hz odaklıysa ve sizin için hız önemliyse tercih edebilirsiniz.